HTML

Káosz a köbön és családi csalafintaságok

Családunk meséi és rémmeséi,gyermekem viselt dolgai (főleg)és a többieké is.Majd próbálok finoman fogalmazni,trallala-szép-az-élet-dolgokat hozni többségében...

Friss topikok

Linkblog

Újabb retro gyerekkönyv

2011.09.05. 00:50 Krilla

Legalább 3 éve készültem belépni a könyvtárba,múltkor megtettem.Nos,kiderült,hogy szoktak lenni kitéve elvihető leselejtezett könyvek is,nemrég megnéztem és hoztunk egy adagot.Terveim szerint úgy a felét olvasás után visszaviszem majd.Mivel kicsién is ott volt,megkérdeztem,kér-e gyerekkönyvet.Naná,egy cirill betűs orosz nyelvűt,mert traktor is van rajta...Kultúrálódunk kérem,főleg én,mert igen régen kellett a cirill betűket tudnom.
 Megnéztem itthon másnap,hát megint csak szakadtam a röhögéstől.

 


A címét hirtelen meg nem mondom,valami kartyinkah a vége,1970-ben adták ki,Moszkvában.(majd bejavítom a szöveget esetleg,most nem kotrom a sötétben elő.Tegnap itt másolgattam belőle,erre valami szerverdolog miatt egy mondat se mentődött el.Pedig legalább 5x mentem a gyerekhez míg írtam,tehát kellett volna automata mentésnek lennie)A külső élei kopottak,de belül újszerű.
 Azt hittem,mesekönyv,de inkább ismeretbővítő jellegű.Vagyon benne úttörőtábor,gazdaság,az elaktromosság előállítása és felhasználása,kis ragozás is.
 Pl.elektromosság:vízerőmű utána nemtommik(valami keverőasztalszerű és egy ufóforma gép)után gépek,majd életkép:kisfiú szigorúan elöl karba tett kézzel tanul,kislány porszívózik,alatta tárgyak nevei,kérdések.Szóval alapos.
Nem kicsit...Vannak benne sportok is. (Meg meglepő dolgok,de haladjunk sorjában)
Meg iskolában nyulat és akváriumi halat etető,korongfűrésszel fát fűrészelő,kézi(racsnis?) fúróval és furdanccsal fúró fiúk-lányok,szabó-varró gyerekek,még széket festő is.
Épül a szocializmus és a panelházak,3 daru emeli a falakat,kőművesek simítgatnak függő állványon.Fakitermelés,olajkútnak kinéző tornyok,vadászat.Boltba küldött kislány története.
 A gazdaságban keltetik a csirkét,fejik a tehenet fejőgéppel és mi készül belőle?Vaj,sajt,tejföl,túró.Fiam szerint ugyan a sajt az kolbász,mert olyan a formája:D.
 De ez még semmi.Van benne ragozás.Gyerekek tábla előtt ÍRNAK(pisáty,pisál és hasonló).Ugye olvasni kell.
 Olvasási sebességem vetekszik egy olvasni tanuló kisdiákéval,néha nem tudom melyik betű mi is...Azét ő érteni véli,és ahogy sorolom,hogy Vitya prepisáty,ő lelkesen röhögni kezd:
-Bepisált,bepisált,Vitya bepisált.
Dőlünk,gurulunk.Olvasok tovább.2 mondattal lejjebb...
-Vova..szerinted mit csinált Vova?
-Vova jól pisált...Kééééész.

És ez még mind nem elég,van benne farsang a béke jegyében,népviseletes gyerekekkel meg űrhajósnak öltözöttel,2 oldal a hős űrhajósokról,aknavetőt töltő,kutyás-géppuskás és tank tetején nézelődő katona:D:D.
 Valamint asztala mögött tanácsadói körében telefonáló Lenin elvtárs nagyon fiatalon('70-ben ugye...):D.Azért fura egypártvezető egy gyerekkönyvben,de fő az egészséges nemzettudat!
 Annyira érdekel,miket írnak benne...Legalább angol felirat is lenne benne;)...

Nagyon jó könyv egyébként,sok kép van benne,lehet mesélni az alapján(de egyelőre az olvastatás a sztár)és ha valaki okos idekerülne aki nem csak oroszt de kottát is jól olvas,az egy hosszú dalt is tudna belőle tanulni.

Szólj hozzá!

Címkék: retro könyv nevetés

A bejegyzés trackback címe:

https://kaoszakobon.blog.hu/api/trackback/id/tr113203128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása