HTML

Káosz a köbön és családi csalafintaságok

Családunk meséi és rémmeséi,gyermekem viselt dolgai (főleg)és a többieké is.Majd próbálok finoman fogalmazni,trallala-szép-az-élet-dolgokat hozni többségében...

Friss topikok

Linkblog

Hogyan spórolj a villanyszámlán?+karácsonyi forgatag

2011.12.15. 10:10 Krilla

Na,ez pofonegyszerű.Nem tudtuk,hónapok óta mitől kevesebb a villanyszámlánk,csak örültünk neki.Nyáron azt gondoltuk,ennyit jelent,hogy nem kell minden nap szivattyúzni a vizet a pincéből.De hát nyáron fűnyírás van,meg szivattyús locsolás,a "hiány" nem is volt túl feltűnő.Most ősszel megint kezdtem csodálkozni:ennyit jelent a szivattyú és fűnyíró hiánya?Igaz,nem ment sokat a párátlanító.
Aztán tegnap rájöttem

 

(gyanús volt egy ideje):tönkrement a fűtőbetét,mint a reklámokban,csak nem biztos,hogy a vízkőtől,lévén vagy 3-4 éve az esetek 98%-ában ecetes vízzel öblítek,meg esetleg mosóparfümmel.A gép meg bőven tizenéves.Azért van egy halvány félsz,hogy mégis program baj,ha fűtőszál és házilag ki tudjuk esetleg cserélni,akkor párezerből megúszható,Whirlpool fűtőszál van vagy 2000.Mondjuk nekünk Zanussink van.
Szóval akkor fűtőszálcsere.
Neeem,nem most,miből is?Ebben a hónapban van hármunkra kereken 48950 Ft bevétel(azaz gyes és emelt családi,allergiás gyerekkel súlyosbítva.Úgy is lehet mondani,hogy 16ezer-valamennyi /fő,meg úgy is,hogy van mínusz akárhány forintunk,lévén a gázszámla átalányban 20 fölött kicsivel,a víz nem tudom most esedékes-e,villany 12-15,telefon sajnos 8 kb,net 3ezer,tv-asszem az is.A hitelünket most a szüleim fizetik.Tehát úgy is számolhatjuk,hogy ha nincs vízszámla,akkor kajára,ruhára,gyógyszerekre stb van 2950 Ft-unk,ami fejenként egy ezres sincs egy hónapra.De ne számoljunk úgy.Számoljunk úgy,hgy dolgozó koromban rohadt skat túlórázta,ha tudtam tettem félre és nemigen nyúltam hozzá,karácsonyi,névnapi stb ajándék pénzeket hozzá tettem.Ahhoz képest nem sok,de ilyenkor hozzá lehet nyúlni.).A valami kis tartalékból,meg a gyerek pénzéből van kaja,villanyszámla befizetés,olcsóbb számlák férj jövő évi fizetése terhére-kért már előleget.
 Mer'ugye a táppénz ki tudja mikor jön.2-3 hónap állítólag.Jól kitalálták azért.Meg mennyi lesz(hát gondolom marha sok,78ezer 60%-a,meg gondolom abból is vonnak még le,nem mertem eddig kiszámolni).
 Én marhanagy szerencsével tudtam dolgozni kötetlen munkaidőben 1 hónapot,de gondolom az is csak jövőre fizet,hiszen dec.5 volt az utolsó munkanapom-sajnos.

 Spórolni még azzal próbálok az eddigieken túl,hogy szorgalmasan hordom a vizet a wc-be,mert rájöttem,ha locsolókannából öntöm le,az járható út a vödörrel szemben,amiből leöntva tuti kicsap a víz a csészéből(morbid dolog a szaróedényt csészének hívni,nem?Ki adta ezt a nevet a porcelánalkalmatosságnak vajon:D?)
Az áztatóvizet(lehetőleg fürdővízből),vagy a tisztább,szinte csak átöblítendő ruhák mosólevét eddig is beleöntögettem a munkásruha-vagy farmermosásba.Öblítővízzel mostam fel,öntöttem le wc-t hébe-hóba.
 Nemrég jött meg a víz(és vélhetően akkor áram-)takarékos zuhanyfej,nagyon beválik,kíváncsi leszek így hány köbméter jön ki legközelebb.

Viszont ha tisztább ruhákat akarok,akkor meleg vizet kell öntenem a gépbe addig is.Nna akkor nem csoda,hogy 60 fokos mosás ugyanolyan pocsék,mint a 40-es.
És akkor nem csoda az sem,hogy a múltkori 90 fokos trisós gépmosás nem vette el a gép szagát...
Állítólag az új bojler(1-2 éves)is valami módon áramtakarékos,az viszont nem tűnt fel még.

Ellenben múltkor telefonált az áramszolgáltató,hogy valami 3 Ft-tal többért(per kilowatt)biztosítana több éjszakai áramot.
Ravaszak nagyon,mostanában tűnt fel,hogy hiába van maximumra állítva a bojler,soha nincs teljesen felfűtve,akkor sem,ha valami csoda módon nem mosogatunk és roppant gyorsan fürdünk.A lényeg,hogy ők most ingyen beállítanák,de ha le akarnánk majd mégis mondani,akkor a 10-15ezer kiszállási díj az fizetendő.Na hogyne.
Még jó,hogy a kábeltv szolgáltató,net stb.nem így működik-megszüntetnél egy szolgáltatást,fizess tizenezret...Amúgy egyik villanyszerelőjük gyalog 6-8 percre lakik;).De ez nem érv.Ahogy az sem,hogy a kocsi biza'nem a fő központból jön(120 km,a közelebbi központ 50),hanem helyből.Mégis a kiszállási díj több,mint 8-9 személyes kisbusszal dízellel mai áron elmenni annyit meg visszajönni.Remélem,legalább a szerelők fizetése bőven tisztességes,arra is jut ebből.

A gázzal oly módon tudok spórolni,mint a kajával:nemigen főzök.Valamint ugye a felső szint csapóajtóval lezárt,a tavalyi ablakcsere után csak a spájzon és a bejárati ajtón húz a cúg,utóbbin cudarul.

Ja,hogy viccesebb legyen,volt itt állítólag a kéményseprő tegnap,legalábbis látták.Szintén pénzt akart úgy sejtem,mi másért jött volna.Az a szép,hogy gondolom tavaly is kellett volna fizetni.Kb.ilyenkor volt.Mondtam,ok,persze,ellenőrizze a kéményt,az a minimum ha már fizetünk,na meg fő a biztonság,bár gázunk van csak-de konkrétan azt se tudom,hogy is kell felmenni,mert étráról kell valami módon feljebb húzódzkodni a felső szintről,jöjjön már akkor,ha itthon lesz a férjem.
 Holnap 3 után jó?
Jó hát,persze.
 Na azóta is jön,1 éve.Azon a héten minden nap itthon voltunk és nagyon figyeltünk.Főleg ha a kutya ugatott.
Na idén meg jön és se a csöngő,se a kutya nem működik épp.
Értesítést nem hagyott.Remélem ilyen előzmények után nem várható semmi negatív-büntetés,feljelentés stb...én azt se tudom,hol vannak a kotrók,bár gyanús hogy a szippantósok,szennyvizesek környékén,annak legalább a cégnevét tudom.Jaaa,meg egyik ismerős apukája is kéményseprő,igaz talán már nyugdíjas,de biztos fogja tudni.
 Na de komolyan,én másszak utánuk...? 

Vltunk a Fő utcán a karácsonyi forgatagban,persze megint meg kellett nézni a kütőskalácsot,és megint meg kellett kérdezni,van-e benne kiverő(naná,hogy van.Tejmenteset akkor csinálnak,ha 20 tekercset elviszek,szólt ki kedvesen a hölgy:)...ááá,szar üzletpolitika,mármint tejmentes szempontból: ha simán kihagyják a tejet,más lesz a tészta,de tejérzékenyek is ehetik.Zabtejjel már jelentősen megnőne az ára.Ellenben szerintem elfogyna a tej nélküli is simán)
  Hja,de a gyerek legalább tegnap egész jól bekajált a Fő utcán a kolbász kóstolóból.Sajnos 2000 Ft kilója,de asszem ma is megyünk kóstolni:o,legalábbis ha arra lesz dolgunk.
Milyen gáz már,hogy csak a baromi drága húskészítmények nem verik ki a gyereket,ami adalékmentes egyéb dolog,az meg többnyire a bioboltban van,holott a fene akar annyira biot mindneből.Sőt...ellenben a bio aszalt szilva is káliumszorbátos,az ottani aszalt sárgabarack is kéndioxidos és az ottani aszalt áfonya is olajos(ez a legbékésebb adalékanyag,tök szerencse,hogy inkább áfonya-mint barackfüggő a gyerek).

Nagy bánatom nekem,hogy a Duna-rétes Gyümi dolgok nem elérhetőek innen,és Cinke Ottó(vagy Dénes?)nem a rokonom,legalább lakhatna a városban.Nem tudok tőle olcsóbban vásárolni.Pedig hajdinát azt pl ennék,de ezer Ft fölött van kilója.Ok,van nagykerjük,de ahhoz hogy megérje külön rendelni,rengeteg rendelés kéne-közös rendelős társam meg nincs...

Ja,a mézes ember is vár szeretettel,azt mondta ha 5 napos a teszt,kell menni 5 napig kóstolni a hársmézet,nem muszáj mindjárt venni(1600/kg.Rettentő szerencse,hogy van a családban méhész és szoktunk kapni akácmézet,ahogy elkezdtük bevezetni,a 3 kilós üveg elég gyorsan kiürült):D.
 Valahogy ma is jóllakik a gyerek akkor,ha arra visz az utunk;).De én viszek alapot,mert az ottani kóstoló ostya lehet,hogy tojásos mégis.
 Merthogy a hársfavirágszörp ugye kiverte a gyereket a nyáron nagyon(annak ellenére kilopott a dunsztból egyet,belyukasztotta rajta a celofánt és megivott úgy másfél decit még töményen:D) de a múltkor valahol ivott hársfamézes tea nem okozott különösebb változást(illetve ami kiverte az lehetett a túl sok alma is),ezért további tesztek kellenek.Az mindenesetre biztató,hogy a virágport is jól bírja és szereti(immunerősítő pl).És ami érdekes:az itt most árult virágpor teljesen más,mint amit a Balaton mellett vettünk nyáron,ez szinte csak sárga,de halványabb,az árus szerint repce lehet,a miénk meg vegyes.A miénk aranysárga,zöld és fekete rögökkel itt-ott.Szebb:).
Árban-sajnos már tudom-nagyon jó a virágpor is,3000/kg.Most van,úgy tervezem ha nagyon fogy akkor veszek és nagyobb tételben(50 deka minimum),ha úgy kapok kedvezményt.Tehát ma menni KELL,mert ma ott lesz a virágporos(hajósi)méhész.Ebben a Hajós a gond ugye,mert ha el kell menni vagy postáztatni...na majd meglátjuk.
 Szóltam a méhész rokonnak is múltkor,ha vesznek a méheiknek tavasszal,hívjon már fel,mennyiért kapják,tudnak-e nekem is kérni. (persze elfelejtheti attól)

Szólj hozzá!

Címkék: pénz spórolás víz mosógép áram fűtőszál

A bejegyzés trackback címe:

https://kaoszakobon.blog.hu/api/trackback/id/tr433465365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása